سیستم اعلام حریق چیست؟

امروزه استفاده از سیستم اعلام حریق (سیستم اعلان حریق) در ساختمان‌ها، فروشگاه‌ها، کارخانه‌ها و … بسیار ضروری است. استفاده از سیستم اعلام حریق خسارت‌های جانی و مالی را کاهش می‌دهد.

سیستم اعلام حریق-سیستم اعلان حریق- آبان آرنا-abanarena.ir

سیستم اعلان حریق مجموعه‌ای از تجهیزات اعلام حریق (مانند دتکتور دود، حرارت، شعله و گاز) است. از سیستم اعلان حریق جهت تشخیص علایم حریق و هشدار دادن از طریق آژیرها و فلاشرها استفاده می‌شود. متاسفانه علیرغم اهمیت بالای استفاده از سیستم اعلان حریق، اما همچنان اشکالات بسیاری در این مورد وجود دارد؛ بطوریکه بعد از مدتی این سیستم‌ها کارایی خود را از دست می‌دهند.

 از جمله خدمات مهم و اصلی شرکت آبان آرنا، طراحی انواع سیستم اعلام حریق و نصب و اجرای سیستم اعلام حریق است. برای آشنایی بیشتر با سیستم اعلام حریق این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید.

انواع سیستم اعلام حریق

بر اساس یک دسته‌بندی ساده، سیستم اعلام حریق در دو دسته قرار می‌گیرد:

سیستم اعلام حریق دستی:

وجود اپراتور در این دسته ضروری است به این دلیل که سیستم‌های اعلام حریق دستی کاشف اتوماتیک ندارند. هشدار در این سیستم‌ها از طریق اپراتور انجام می‌گیرد. همه ساختمان‌هایی که مجهز به سیستم اعلام حریق خودکار هستند، باید سیستم اعلام حریق دستی نیز داشته باشند.

سیستم اعلام حریق خودکار:

سیستم‌های اعلام حریق خودکار مجهز به سنسورهای حساس به محصولات حریق هستند. این سیستم شامل دو سیستم موضعی و مرکزی هستند.

سیستم اعلام حریق خودکار انفرادی:

در این سیستم‌ها بر روی آشکارساز‌ها، آژیر هشدار نصب شده است. کاشف‌های انفرادی باید دارای طول عمر پنج ساله و باتری مناسب باشند.

سیستم اعلام حریق خودکار مرکزی:

این سیستم‌ها دارای پنل مرکزی هستند. آشکارساز ها سیگنال را به پنل، پنل‌ها به آژیر ها و … می رساند. سیستم‌های اعلام حریق خودکار مرکزی انواع مختلفی دارند.

انواع سیستم اعلام حریق اتومات مرکزی

سیستم اعلان حریق متعارف، معمولی یا کانونشنال:

 سیستم‌های اعلام حریق متعارف یک هشدار وقوع آتش هستند که منطقه آشکارساز فعال یا نقطه تماس دستی را از طریق یک LED شناسایی می‌کند. این متفاوت از یک پیام متنی است که در سیستم‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر در یک ملنیتور LCD ایجاد می‌شود. در سیستم اعلام حریق متعارف منطقه حدودی حریق مشخص می‌گردد.

سیستم اعلام حریق متعارف-abanarena.ir-آبان آرنا

شستی اعلام حریق مثل یک  سوئیچ عمل می‌کند. شستی‌ها به صورت دستی عمل می‌کنند. در صورتی که متوجه حریق شده‌اید می‌توانید با فشار کم و شکستن شیشه روی شستی باعث فعال شدن مدار شوید.

دتکتورها با حس کردن دود، نور و حرارت ناشی از حریق، متوجه سانحه می‌شوند. با در نظر گرفتن این موضوع، دتکتورها یا آشکار سازها به 3 گروه تقسیم می‌شوند: دتکتور حساس به دود، دتکتور حساس به حرارت و دتکتور حساس به شعله. مبحث آشکارسازها بسیار گسترده است که در مقاله دیگری به صورت مجزا به آن می‌پردازیم.

آژیرها از وسایل شنیداری متداول جهت اعلام خطر و هشدار هستند.

سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر:

سیستم‌های اعلام حریق آدرس‌پذیر از یک مجموعه از آشکارساز‌های آتش و دستگاه‌هایی ساخته شده‌اند که به یک صفحه کنترل مرکزی متصل می‌شوند. در این سیستم‌ها دستگاهی که دچار حادثه شده، مشخص می‌شود.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر-abanarena.ir-آبان آرنا

سیستم اعلام حریق وایرلس یا بی‌سیم:

از یک سیستم اعلان حریق بی‌سیم در جاهایی که امکان سیم‌کشی و یا دسترسی به تمام نقاط وجود ندارد، استفاده می‌شود. همانگونه که از نام آن مشخص است، از سیم‌کشی بین پانل کنترل آتش و بقیه دستگاه‌ها استفاده نمی‌شود.

سیستم اعلام حریق یا سیستم اعلان حریق یا اطفاء حریق؟

اعلان در لغت به معنی ظاهرکردن، آشکار ساختن و عمومی کردن است. اعلام در لغت به معنی خبر دادن، عمومی کردن و آگاه کردن است؛ بنابراین این دو واژه معادل همدیگر هستند و با یک مفهوم مشترک به کار برده می‌شوند. اما اطفاء به معنی خفه کردن، کنترل کردن و خاموش کردن است. در واقع مرحله بعد از اعلام حریق یا اعلان حریق است.

استاندارد‌های سیستم اعلام حریق آتش نشانی

در جدول زیر استاندارد‌های سیستم اعلام حریق آتش نشانی در کشورهای مختلف آورده شده است.

استاندارد‌های سیستم اعلام حریق آتش نشانی-abanarena.ir-آبان آرنا

استاندارد آمریکایی NFPA72 یکی از به روزترین استانداردهای طراحی سیستم‌های اعلان حریق است که هر 3 سال به روز رسانی می‌شود. این استاندارد شامل موارد زیر است:

کاربردها، نصب، جانمایی، عملکرد، بازرسی، تست و تعمیر و نگهداری سیستم‌های اعلام حریق، ایستگاه‌های نظارت بر سیستم‌های آلارم، سیستم‌های گزارش‌دهی هشدارهای اضطراری عمومی، تجهیزات هشدار حریق و سیستم های ارتباطی اضطراری (ECS) و تجهیزات آنها.

همچنین استاندارد BS5839 یک استاندارد انگلیسی در رابطه با طراحی و اجرای سیستم‌های اعلام حریق است است. سادگی استفاده از این استاندارد باعث شده بیشتر پیمانکاران از این استاندارد استفاده کنند.

اجزای سیستم اعلام حریق

  • مرکز کنترل اعلام حریق: وظیفه این قسمت کنترل ورودی‌ها و خروجی‌هاست.
  • تجهیزات ورودی: دتکتورهای دود، حرارت، گاز، شعله، شستی اعلام حریق و…
  • انواع تجهیزات هشداردهنده: آژیر اعلام حریق، فلاشر و…
  • منبع تغذیه: وظیفه منبع تغذیه تامین انرژی الکتریکی سیستم است.
  • سایر تجهیزات جانبی مانند انواع ماژول‌های ورودی و خروجی

آبان آرنا نماینده رسمی https://prodeksan.com.tr/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.